Защо жителите на Япония, Франция, Австралия живеят по-дълго?

Според Световната здравна организация най-дълго живеят японците. Средната възраст на жените там е 85,3 години. Съвсем малко отстъпва Испания – женската продължителност на живота там е 83,7 години. На трето място е Франция, следвана от Австралия, Исландия, Канада, Финландия, Нова Зеландия, Великобритания и САЩ.
Жителите на тези страни спазват свои традиционни житейски правила, наследени от предците. Възможно е там да се крият тайните на дълголетието.
КАКЪВ Е ЯПОНСКИЯТ СТИЛ НА ХРАНЕНЕ? ПОВЕЧЕ РИБА И МОРСКИ ПРОДУКТИ, ЗЕЛЕНЧУЦИ, ОРИЗ, ЗЕЛЕН ЧАЙ И СОЯ

Япония традиционно се слави със своя ориз, соевите сосове и зеления чай. Японската кухня основно включва прясна риба, ориз, соеви продукти и зеленчуци. Това спомага за понижаване броя на сърдечносъдовите заболявания.

Специалистите установили, че соята действа профилактично на сърцето и кръвоносните съдове и подобрява състоянието на костите. По последни данни редовната употреба на соя понижава риска от заболяване от рак, преди всичко – рак на белите дробове. Нито една японска трапеза няма да мине без домати, краставици и различни видове зеле. Тези зеленчуци също са богати на противоракови вещества.
А традиционният зелен чай защитава от инсулт и повишава активността на инсулина. Това съответно предпазва от диабет. Няколко чашки зелен чай на ден намаляват вероятността от онкологични заболявания на дебелото черво, стомаха, задстомашната жлеза също. Понижава се нивото на холестерола. Зеленият чай съдържа 4 пъти повече витамин С от лимона. Той е богат на антиоксиданти и убиващи микробите фитонциди и спомага за изхвърлянето на токсините. Разбира се, стимулира сърдечната дейност. Вярно, че зеленият чай съдържа повече кофеин от кафето, но той е в съединение с танините, затова се усвоява по-бавно в кръвта и действа по-меко. Зеленият чай ободрява, но не възбужда.
Всеки, който иска да живее дълго, може да се поучи от японците, а именно – да яде повече риба и морски продукти, зеленчуци, ориз; да пие зелен чай и да не забравя за соята.

ИСПАНЦИТЕ И АРЖЕНТИНЦИТЕ ЖИВЕЯТ ДЪЛГО, ЗАЩОТО ПИЯТ НАЙ-ХУБАВОТО ВИНО НА ПЛАНЕТАТА

За ползата от червеното вино могат да говорят най-много в слънчева Испания, както и в Аржентина. Там преди много векове са разгадали тайната му. Чаша натурално яркочервено вино на ден понижава стреса, помага при депресия, премахва нервността и раздразнителността. Уникалният пигмент кверцитин и полифенолите, които се съдържат в червеното вино, защитават от рак, влияят положително на сърцето и кръвоносните съдове, както и на имунната система. Испанците и аржентинците пият не повече от две чаши вино на ден, а възрастните жители предпочитат да го разреждат.

Геронтолозите съветват да се пие вино, произведено в тези райони, където има дълголетници. Наблягайте на вино, съдържащо много полифеноли. И още един съвет. Избирайки вино, се поинтересувайте дали гроздето е отгледано на по-голяма височина – тогава съдържа най-много полифеноли.
На сърдечно болните се препоръчва по една чаша червено вино на ден, а на хипертониците – бяло сухо вино, разредено с минерална вода.
ВЪВ ФИНЛАНДИЯ ПОДДЪРЖАНЕТО НА СПОРТНАТА ФОРМА Е НАЦИОНАЛНО ХОБИ

А защо има толкова много дълголетници в студената Финландия? Дали пак е заради рибата? Да, те обичат риба, но не я употребяват толкова много, колкото исландците. Девизът на финландците е: “Всички към природата!” В тази страна поддържането на спортната форма е национално хоби. Независимо от възрастта си, всички финландци се занимават със спорт. Без да се интересуват какво положение заемат в обществото, те ходят пеш или с велосипед на работа. Пък и почиват активно. Дори минусовата температура няма да ги спре да излязат на риба или на поход.

В началото на 70-те години Финландия се намираше на едно от първите места по брой смъртни случаи от сърдечносъдови заболявания. Но през последните двадесет години този проблем бил решен с помощта на държавна програма, предвиждаща здравословно хранене и развитие на физкултурата и спорта – при това тези видове спорт, които се практикуват на чист въздух. Заниманията с физкултура навън, на улицата или в парка, подобрява не само физическото, но и душевното здраве. По време на такива занимания хората стават по-общителни, повишава се настроението и самочувствието им, премахват се стресовете. Затова дори и в най-студения сезон на годината ние трябва да прекарваме максимално повече време навън, на чист въздух.
ПИКАНТНИТЕ ИНДИЙСКИ ПОДПРАВКИ НЕ ПОЗВОЛЯВАТ ДА СЕ РАЗВИЯТ СТАРЧЕСКО СЛАБОУМИЕ И АЛЦХАЙМЕР

Индия не влиза в списъка с рекордьорите по продължителност на живота. Но пък тук има нещо друго интересно. Сред индийците са много малко хората с болести като старческо слабоумие или болест на Алцхаймер. Много по-малко, отколкото в развитите западни страни. Специалистите смятат, че това е свързано с употребата на големи количества разнообразни подправки. Биологичноактивните вещества, съдържащи се в тях, отдавна се използват в медицината в тази страна за лечение на много заболявания, в тоЀа число и болестта на Алцхаймер. Индийският опит подсказва, че трябва да включваме в менюто си подправки и пикантни ястия като кимион, джинджифил, канела, кориандър, къри и куркума.

Така човек се защитава от възрастовите болести. Китай също не е страна на дълголетниците, но и тук не са редки случаите, когато жените работят на оризовите ниви почти до 90-годишната си възраст. Когато сНециалистите започнали да изследват начина на живот на тези дълголетнѸци, станало ясно, че работейки, те ��очти през целия ден пеят. Дори намират време да ходят и на танци. Оказало се, че възрастните хора, обичащи да пеят, рядко посещават докторите, по-малко се нуждаят от лекарства и не страдат от старческа депресия
ЕДНИ ОТ НАЙ-ЗДРАВИТЕ ХОРА НА ПЛ��НЕТАТА, ИСЛАНДЦИТЕ, ЯДАТ МНОГО МАЗНА РИБА

От Нова Зеландия се отправяме към Исландия. Те са едни от най-здравите хора на планетата. Каква ли е тайната им? Според учените в количеството прясна морска риба, която исландците ядат всеки ден. Полезните свойства на мазната морска риба са добре известни: рибеното масло е отлична профилактика на болестите на съдовете на главния мозък – защитава от инсулт, както и при сърдечни заболявания, ставни болести и признаци на стареене. Рибата забавя процеса на развитие на болестта на Алцхаймер. Половината от менюто на исландците всеки ден е мазната риба. Учените съветват поне два пъти в седмицата да ядем риба, при това поне един път мазна риба. Уникалните омега-3 ненаситени мастни киселини, съдържащи се в мазната риба, са залог за продължение младостта на всички клетки в нашия организъм. Следователно са залог и за дълголетие.

РЕЦЕПТАТА ЗА ДЪЛГОЛЕТИЕ В НОВА ЗЕЛАНДИЯ Е ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНИЯТ МЕД ОТ ЧАЙНО ДЪРВО

И в Нова Зеландия си имат своята рецепта за дълголетие – забележителния мед. Скоро проведени изследвания показали, че новозеландският мед, събран от пчелите от цветовете на чайно дърво, съдържа рекордно количество полезни вещества. Медици от Великобритания вече го разглеждат като надеждно средство в борбата с устойчивия към антибиотици златист стафилокок. Този мед помага за бързо заздравяване на раните, намалява възпалението, лекува сърцето, кръвоносните съдове, стомаха и венците. Не трябва да забравяме за нашия си натурален мед, при това да го употребяваме не само вътрешно, но и външно.

ИТАЛИАНЦИТЕ СЪЩО ЖИВЕЯТ ДЪЛГО

Така е, защото там има много силна връзка между поколенията и няма самотни стари хора. Средиземноморската кухня, работата на лозовите масиви, мекият климат – всичко това, разбира се, играе важна роля за дълголетието на италианците. Но има още един, основен аспект – тук възрастните хора не са оставени на произвола на съдбата, те не прекарват дните си в самота. В Италия е много силна връзката между поколенията, при това те или живеят всички заедно, или съвсем близо едни до други, така че да се срещат всеки ден. Въобще италианците са най-общителният народ в Европа. Хората с постоянни контакти по-рядко боледуват и живеят повече от тези, които са се изолирали от общуване. Нека по примера на италианците и ние се опитаме да отделяме повече време за общуване.

Френският парадокс

ПРИГОТВЯЙТЕ ХРАНАТА С ЛЮБОВ, НАСЛАЖДАВАЙТЕ СЕ НА НЕЙНИЯ ВЪНШЕН ВИД

Независимо че менюто им е богато на месо, сирене, масло, сметана, жителите на Франция рядко страдат от затлъстяване, по-малко боледуват от сърдечносъдови заболявания и живеят повече от другите европейски народи. Дали това не се обяснява със защитните свойства на натуралното червено вино и чесъна? Оказа се, че определена роля играе и отношението на французите към яденето. Французойките мислят за изискаността и вкуса на храната, докато другите жени мислят за вредата и ползата от нея. Ето това е френският парадокс. Оказва се, че ако човек се наслаждава на храната, в организма се отключват специални механизми, които се отразяват благотворно на обмяната на веществата. Затова французите не се морят с диети, те не обръщат внимание на това колко малко захар съдържа тя. Те обожават красивите, забележително приготвени ястия и ядат всичко, което искат, разбира се, в разумни количества. Френската тайна за дълголетие е: не жалете времето за приготвяне на храна, яжте малко, не бързайте, уважавайте вкуса и външния вид на ястията.